adamiamelia

Saturday, December 15, 2007

Akikah Adam

Ni entry tertangguh on Akikah. Akikah Adam was held kat rumah Opah and Atuk Adam kat Bagan Dato. Wah..mcm org kenduri kawen pun ade. Bertuahler Adam, cucu first le kan..

Ni first time Adam jalan jauh. Adam good boy sgt. Adam tak nangis2. Adam tido je dlm carseat. Syarat as usual Daddy has to drive above 80km/hr =) Daddy kata kat highway Adam naikkan standard jadi 100km/hr pulak. Kalau bawah drpd tu automatic Adam bukak mata besar2 pastu mula ler ek-ek nak mintak Daddy laju. This is also first time Adam jumpa Onyang and Toknyang. Onyang suka layan Adam berckp. Adam stare je muka Onyang. Adam sukala tu org layan dia membebel yer? Toknyang suka tgk Adam tido meniarap. Nampaknye Adam dah tarik attention semua org ni just dgn buat muka seposen yg cute tu. Everyone loved playing with you, you know. And you love having ppl around you.

Kitorg sembelih kambing sekor jer. Jadiler tu. Kang 2 ekor sape lak nak mkn. Toknyang Adam yg sembelih sendiri. Daddy Adam pegang kepala kambing sampai berdarah2 muka Daddy..hehe..Lauk2 semua masak sendiri. Mmg respect la. Mommy cuma tolong-tolong Opah je kat dapur. Kalau Mommy kat KL mmg jgn harapler nak merasa kenduri masak sendiri ni. Letih gak tu. Mommy yg tak biasa kot. Mlm je terus pengsan tido. Opah Adam relek je.

Siap ade pasang khemah kat dpn. Siap ade bunga telur. Siap ade pulut kuning. Siap ade buai berhias. Siap ade sound system. Siap ade marhaban. You lucky boy, org menikah pun tak meriah sampai camni tau..

Mula2 ada org mengaji, marhaban. Adam pun mendengar je. Org2 marhaban ni ialah geng2 Atuk Adam. Atuk Adamla vocalist utama diorg. Lps tu acara potong rambut Adam. Sikit je potong, nampak tobek sketla. Lps tu Adam pun masuk buai. Adam nampak tak selesa dlm buai tu. Adam boring kot. Dah angkat kluar baru Adam senyap and tgk2 sekeliling. Muka Adam mcm curious sgt tgk what’s going on. Lps tu acara mkn2. Sedap tau lauk kambing akikah Adam ni. Lembut je dan tak berbau.Opah buat masak dalca.

Bila petang, semua org dah balik, Daddy shave kepala Adam! Uwaaa! Mommy yg risau tgk sbb Mommy sayang rambut Adam tu halus lembut jer. Tapi Mommy tgk bila dah habis shave rupanya muka Adam ni sesuaila rambut botak. Bukan botak licinla, botak Mawi. Cute jer muka Adam.
Muka Daddy kene darah

Theme colour hijau

Adam dlm buaian



16 comments:

along said...

wah meriahnya akikah adam! hafiynye akikah sempoi je. hehe.

makin cue la adam rambut mawi.. tambah montel, mesti berat ni.

MommyAdam said...

itula..i pun tak sangka semeriah tu..
cucu first..tu yg excited Opah and Atuk Adam..

mmg montel..mcm angkat guni beras..hehe..tomorrow check up dia, nak tgk bape berat dah tambah..

rafiza said...

aida azni,
kan?
sori kalau silap
tahniah dah ada baby boy
mine is girl
alredy 6 month today
keja mana ye skrg?

MommyAdam said...

a'ah
do we know each other?

rafiza said...

sktt
lupa ek
6 raya
cikgu rahimah
kawan ngan maizah
sekarang stay n keja di mana?
baca2 blog org lain tjumpa blog nih

MommyAdam said...

ooo ok2..
rase mcm pernah ternampak awak kat ampang..where do you stay?
skang kat kajang..keje kat bangi..

rafiza said...

duk kajang utama
keja di putrajaya

Anonymous said...

one more aida,
ur husband starian ye?
tanya dia kenal tak azwiralbukhairi?
kalau bukan starian just ignore this message k..
-rafiza-

MommyAdam said...

kenal sgt dia kata..
senior dia...

Anonymous said...

ok aida,
nanti jumpa di staroba obw ok..
rafiza dah 2kali pegi.
sekali berdua dgn husband
sekali lagi bertiga masa sambutan 50years
tapi fatimah amani tak dapat masuk star nnt..
adiknya nnt insyaAllah kut
adam mikhael bolehla

kahwin shahril n alisa dpt jemputan tak?
shahril jemput semua kawan sktt ke reception di dewan risda, jalan ampang
-rafiza-

emmachann said...

Adam's Mommy,

comellah adam.. macam ada muka ko sikit.. hehe.. but anyway aida, ko tetap maintain.. huhu.. :p

MommyAdam said...

rafiza,
aku pun baru tau dr marina yg diorg dah kawen..tak in contact ngan diorg la..ko pegi ke?

ima!
pekaba ko? ape cite tunangan org?hehe..yay ade ke muka aku? sume dok ckp muka Daddy dia je..penat aku beranak...hehe

emmachann said...

aida dearie,

doing good, tp aku agak stress sikit with wedding preparation & ko tahu2 je lah aku nyer majlis nak dekat2 YER. So kena clearkan KPIs before I take long leave.. *uhuk..uhuk.*

But anyway, Im hoping to meet both of you on Kamy's big day.. so aku boleh distribute invitation card eh.. :)

MommyAdam said...

ima,
goodluck with your preparations. i can imagine how hectic it must be. pls tell me if i could be of any help..insyaAllah kitorg try to make it to kamy's wedding..see you there..

Anonymous said...

Assalamualaikum,

aqiqah anak lelaki should be 2 ekor kambing menurut Hadis Sahih Rasulullah


Perlaksanaan ibadah aqiqah dianjurkan untuk anak lelaki dan juga anak perempuan, sebagaimana hadis Rasulullah S.A.W. yang bermaksud;
“Anak lelaki diaqiqahkan dengan dua ekor kambing dan anak perempuan diaqiqahkan dengan seekor kambing.” Hadis riwayat Ahmad & Tirmidzi.
Dalam sebuah hadis lain Rasulullah bersabda;
“Rasulullah S.A.W telah memerintahkan kepada kami untuk mengaqiqahkan anak lelaki dengan dua ekor kambing dan anak perempuan dengan satu ekor kambing.” Hadis riwayat Ibn Abi Syaiban.
Hadis di atas secara keseluruhannya menunjukkan dua perkara;
Pertama; baik anak lelaki mahupun perempuan, sama-sama disyariatkan supaya dilaksanakan aqiqah.
Kedua; perbezaan bahawa anak lelaki dengan dua ekor kambing sedangkan anak perempuan dengan satu ekor kambing. Wallahuaklam

- hamba Allah -

MommyAdam said...

waalaikumsalam hamba Allah yg malu nak letak nama sendiri..

tq for your comment. yes, true. But if you check carefully, the hukum for 2 ekor kambing bagi lelaki tu hukumnya SUNAT. mmg lebih afdal tapi bukannya wajib..hati2 jgn mewajibkan bende yg sunat yer..kami just takmau membazir..kendurinye kat kampung jer..lagipun bagi can kot2 belah my family nak buat akikah adam jugak later..can't really do now, my father is not well..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Message Non-Alert Script: