adamiamelia

Thursday, May 22, 2008

Adam's lovely nursery

For about 2 months now we’ve been sending Adam to a nursery. The old babysitter suddenly announced that she didn’t want to take care of Adam anymore. This happened just after Adam was hospitalized and he was crying a lot since he was still a little ill. She said her husband cannot stand Adam crying and that Adam pun everytime nampak muka Pakcik terus menangis. I cried immediately upon hearing this sbb rasa sedih Adam dgr “Ibu” ckp dia taknak jaga Adam lagi. Dan jugak sedih memikirkan adakah pakcik telah buat apa2 pada Adam? Teringat peha dan bont*t Adam yg lebam a few times. The next day we took EL and terus cari nursery baru untuk Adam.

That’s when we found this nursery. Ade hikmah rupanya masalah yg datang. This nursery is just GREAT! I used to tell myself everytime I feel like crying when leaving Adam to the babysitter – Tak ada org yg boleh jaga Adam mcm saya jaga. Tak boleh dpt yg 100% puas hati cara dia jaga. Saya mesti byk2 sabar…Tapi dgn nursery baru ni, I can honestly say that I memang 100% puas hati…..ALHAMDULILLAH…

Why do I LOVE this nursery so much?

The teachers are just angels. They are young girls, very sweet and innocent. And they just adore children. I can see from the way they interact with Adam and the other babies. Every day when I pick him up they will tell stories of what Adam did that day. “Akak sukala tgk Adam bila dia duduk…comel je tegak…hehehe”. “Akak, Adam makan dia sembur2 baju saya…hehehe””Akak, Adam suka main rambut baby ni…diorg main golek2 dua org tadi…hehehe”. Always laughing and smiling and it’s obvious that they love these babies.

Even when Adam isn’t behaving so well, when he’s constantly crying like his first day (he cried the whole day non-stop) the teachers did not panic at all. The just stayed calm and told me “ takpe kak, ade baby yg sampai seminggu menangis…dia cuma nak sesuaikan diri ni…” True enough the next day Adam terus tak menangis lagi. Kalau Adam menangis sbb tak sihat pun diorg tak pernah marah2/bengang…diorg relax jer..

Adam dah tak dimasukkan dlm buai lagi. Kalau bbsitter dulu Adam sentiasa diletak dlm buai without our permission. Siap beli buai letrik lagi untuk Adam (also without asking us). Nursery ni professional jadi dia akan ikut request the parents of the babies. Yg peliknya, seblom ni bbsitter ckp Adam tak boleh tido kalau tak buai. Tapi kat nursery elok jer Adam tido kat cot. Tak pernah ade masalah langsung.
Adam is so happy there...suka main dgn cikgu and kawan2 pun ramai...(girlfren pun dah ade kot??)

Seblom ni Adam diberi fast flow bottle. I bought him slow flow bottles sbb dia breastfed, I don’t want him to have nipple confusion. Tapi kata bbsitter Adam takmau bottles dia, so bbsitter sendiri tukarkan bottle Adam to the normal fast flow. When I told her to pls switch back, she threatened to quit. So I terpaksa biarkan je. Dia ckp Adam ni susah betul nak minum bottle, payah kene bawak minum luar lah, kene gantung2 kainla nak entertain Adam. In fact she forced me to bottle feed Adam even if I’m with Adam so that Adam pandai minum bottle. Kalau I nak breastfeed jugak kat rumah maknanya I ni TAK SAYANG anak i. Logik ke? (of course I tak ikut ckp dia). Dekat nursery ni, alhamdulillah Adam minum slow flow bottle dia tanpa apa2 masalah. Skang makin byk pulak minum…

The nursery is always open and inviting. I’ve visited many nurseries before, byk yg amat susah nak bukak pintu. Kene call owner dulula, babies tgh tidola, etc. Mungkin keadaan dlm tu sepah kot? I pun taktau. Tapi nursery ni, everytime dtg mesti terus bukak pintu ajak masuk. Both owner and staff are always confident that the inside of the nursery always dlm keadaan tiptop. Dan memang betul pun. Nursery ni sgt bersih dan cozy.

They handle expressed breastmilk well. Untuk heat up ada electric warmer. This is important for me sbb tak semua nursery tahu handle EBM. They also welcome visits at lunchtime to breastfeed.

They bathe the babies 3 times daily. Pagi2 I dah mandikan Adam already so diorg akan mandikan tghari dan petang. Sesekali kalau I amik Adam awal sikit n bgtau diorg nak amik Adam awal so kalau Adam blom mandi takyah mandikan pun takpe, tapi diorg akan cpt2 kasi mandi jugak before kitorg sampai. Kalau bbsitter dulu dia selalu complain pasal ibu2 lain yg tak mandikan anak diorg pagi sebelom hantar ke rumah dia. Dah diorg hantar pukul 6.30 pagi tak logikla nak kasi budak mandi kol 5 pagi…..yg I ni ofis dekat takpe jugak nak mandikan Adam kol 7….

Telinga Adam dengar suara2 lembut cikgu2 tu…always speaking soft and saying nice things. Kalau bbsitter dulu dia org tua yg jenis mulut agak…err…ckp lepas sikitla. Byk conversation tak baik didpn Adam contohnya “Adam mak kau ni tak sayang kau la..” (dpn muka saya ni) Hmm…never underestimate babies…we don’t know how much they are absorbing…kene jaga mulut dan perbuatan sebenarnye…Tapi this is of course based on my limited observation la. Dibelakang I taktaula mcm mana…

The nursery punya management very organized. Monthly dpt a formal bill for payment. Boleh bayar cash, online, check dah sebagainya. Harga sama jer dgn babysitter dulu.

Diorg bagi nickname untuk Adam - Dadam. Comel jer…toiletries Adam ade mark tulis “Dadam”. Hehehe…

Oklah dah panjang lak I tulis…hehehe..

Kesimpulannya I sayang sgt nursery ni….i tak lagi rasa sedih tinggalkan Adam utk pegi kerja….(tapi rindu mesti ada jugak….heheh). To Adam’s amazing teachers, THANK YOU SOOO MUCH…

Here’s a photo of Adam with some of his teachers….

i love these girs!


*Bbsitter lama jaga anak2 my cousin elok jer for years dah…mungkin dgn Adam je tak sesuai kot…atau mommy Adam fussy sgt kot…

25 comments:

mommylyssa said...

I have to admit, terganggu jugak baca first paragraph tuu...Semenjak dah jadi ibu, hati nii sentiasa risau walaupun untuk anak orang.

Susahkan kalau kita depend on someone and they know this but they take advantage of our situation anyway...Sikit2 threaten nak quit...Serba salah dibuatnya...

Nasib baik u jumpa this nursery for Adam!

fedyeu said...

hye aida.. nursery nih kat mane? n how much they charge? btw, i luv all ur handmades, esp adam nye shoes, mei tai carrier n onesies tuh! =) sgt n amatla creativenye.. tp fedy sgt xrajen nk buat sume2 tuh.. so usha aida nye je.. =)

p/s: zahrin aka puyu kem salam kat abg long die ;)

mama ryan said...

kat mana ek nursery tu??? brp charge depa ek?? i nak kene recce tmp nie, lepas IL i balik kampung dlm bulan 10 (mayb, sbb contract dah habis)dah xtau nak hantar mana....

ada 3 benda yg i x minat dgn bbsitter (aka MIL i) nie... 1- ryan tido dlm buaian. tp alasan tu i leh terima la, sbb currently kiri kanan (yap, BOTH SIDE) rumah dok renovate.. bising mmg tahap gaban la.. so MIL i ckp kesian kat ryan sbb tido sekejap2..

2-la nie ryan dah boleh bdiri (tp kene pegang on something), so MIL i dah x larat nak kepung ryan. so dia suruh kami belikan walker... i mmg xmo ajar ryan naik walker.. tp nak buat mcm mana kan?? every day (for d last 1 week), dia dok ckp letih jaga ryan, letih kepung ryan.. hadui... parents i mmg against it, takut ryan nak panjat keluar dr walker tu.. tp nasib baik ryan still x pandai panjat lg, tp in future??

3-rumah MIL i byk giler kucing. ada more than 10 ekor rasanya... n i xtau actually time preggy kita xleh dok dekat dgn kucing. takut germs kat kucing tu mai kat kita pulak... hadus..

mcm mana nak ckp kat MIL sdiri kan??

eh eh.. i dah melalut ke??? sorry sesgt... kat blog i xleh tulih nie semua... so meroyan kat blog org lain...

sorry yek...

umi nadhrah said...

wah bagus nyer nursery ni.. kat mana nursery ni... you should promote it for other mothers yg tinggal dekat2 area tu...

Ain said...

yes yes yes, i wanna know where too!!!

suealeen said...

so far ikut xp kak sue, babysitters/nurseries semo ok termasuk la latest bibik. alhamdulillah. sampai sekarang kak sue masih kunjungi mereka.

ada sorang makcik ni jaga anak kita macam cucu dia. barang2 pun dia supply. bila mastura kena rashes yang teruk, dia carikan penawar, macam tu jugak adam bila demam tak nak kebah, dia pergi carikan air masjid. kes dia jaga 2 baby lain, dua-dua sawan tangis. menangis je keje deme ni.. tapi dia tak pernah cubit/pukul. dah kenyang pun nangis, apatah lagi lapo. dia bela dengan sabar sampai umo deme cecah 2 tahun.

it's good you train your son to sleep on the flat floor. akak pun tak pernah bagi tido buaian. kalo deme dah biasa dengan lantai senang je deme nak tido kat mana2 pun kan...

sian mamma ryan.. tu la kita ni jadi anak2 kekadang ada masa kena beralah dengan mak/MIL. kadang2 je la. petua orang2 veteran ni ada yang betul ada yang takleh apply. kat rumah ni walker pun tak pernah ada.. nak cakap direct pun susah ye dak...

Anasfadilah said...

dimanakah nurseri ini?berapa ringgit ye sebulan?

terganggu jiwa sekejap,nak cari nurseri boleh diharap begini di penang..

rasa mahu berhenti kerja dan jaga anak sendiri..oooohh...tapi tak boleh!

lucky u!

umi nadhrah said...

btw.. nak tanye laa aida.. does the fenugreek pills make any difference?

mommysarah said...

kalau saya plak, saya lagi percaya nursery dari babysitter sebab nursery mesti nak jaga nama baik diorang (for business, of koz).. kat tempat saya, bleh plak babysitter2 nie wat mesyuarat tingkap..memang tak terjaga arr..

along said...

aida,
happy dgr Adam serasi ngan nursery tu.ada hikmah di atas ape yg berlaku.

just wanna share about walker (since mama ryan ada sebut psl tu).. all this while i've been sumbat with keburukan walker..baby lambat jalan la,kaki kengkang la.. etc. but i came across a study yg support walker usage... katanya-:
"baby yg diberi walker akan lebih byk belajar dr yg digerakkan oleh org dewasa since dia bole pegi sdr ke tmpat2 yg dia nk & lead to self exploration & lerning"

hafiy baru dpt walker. hehe. ape lagi.. dipanjatnye walker tuh. huhu. pening betul. sejak2 jumpe Adam ni Hafiy dh pandai berdiri, menanjat, terjun, etc. ape adam ajar hafiy niii haaaa hehehe.

oh lg satu psl kucing. kt umah mak i mmg byk kucing. tp time i ada, kucing2 itu semua tolong sikit.. DILARANG MASUK RUMAH, arahan oleh i hahaha. tp, kat umah MIL susah sket kan? pepandai je nk halau kucig org huhuhu.

elly wong said...

yup aida, elly nak tau gak kat mana ek. :)

Lan0stZz said...

aida, good for u that u can u put your mind at ease as adam is in good hands.

mommas, just my 2 cents,

i have nothing against cats coz basicly what u have to elakkan is direct contact with their poops, not the cats itself. but 10 cats?? hehe thats too many. more info on google.

yeah ive also heard walker is a death sentence for babies. but 2 me, walker for babies are ok as long as u manage the usage..let them crawl but at the same time give them freedom to explore the new world around them. the happiness on their face is a bliss :)

mrs noba said...

aida,
i tergamam kejap bila u kata peha & bont*** adam lebam a few times...
ermmm, adakah???erkkk..biar lah.

yg psl nursery tanak bukak pintu and all...
setau i memang kalo the principal xde memang tak dibenarkan org luar masuk...
and my personal opinion, kalo diorg selamba ajer kasi masuk, agak bahaya coz we never know, siapa yg diorg benarkan masuk tuh.

but good thing that adam serasi dgn nursery tu...
sure sonot org melayan dia...

mama farha said...

hai kak aida,saya selalu visit blog akak thru my sis blog...mamamarina..hehe...saya kenal sbb akak sekelas 6 raya dgn kaklong saya dulu....hehe...

selalu tak nak leave comment, baca jek...tapi this time nak leave comment jg...

saya pun anta anak kat taska ...kat bangi (depan ukm)...very satisfied...puas hati sgt2...mmg taknak anta umah org...coz i belived to the trained one...mmg cikgu2 taska muda2...tapi diorang dah diajar kan...so mmg baik2...

kalau buat spotcheck mengejut pon...diorang warm welcome..time thari sy dtg to bf...ramai mothers lain pon ada...tuk bf baby..time jumaat lagi ramai mak2 org yg dtg...diorang mandi pun 3 kali sehari...thari n ptg...so bersih la anak kita...

anyway....lega kan dapat tinggalkan anak kat org yg sgt dipercayai...n feel free to visit my blog ...suhaizieysuhaila.blogspot.com...;)

MommyAdam said...

Wah..ramai berminat dgn nursery Adam...hehehehe...

To all mommies...nursery tu is in Bangi..rate dia rm250 utk adam...rate baru ni owner ckp rm280 tapi sape dah duduk dlm tak naik lak harga..unfortunately i think they are already full...tapi i can ask their availability if anyone wants..

mommylyssa,
mmg serba salah sgt cos dia jaga anak kite..kang terlalu strict sgt takut dia buat apa2 pulak kat anak kite..nasib baikla jumpa nursery ni...

fedy,
congrats on ur pregnancy =) tq for your remark on my handmade items..bersemangat nak teruskan lagi...abg long kem slm puyu balik..hehe

mama ryan,
pls..feel free to meroyan in my blog =)
1. i don't allow my baby masuk buai but i understand the need kalau baby mmg takleh tido sgt..cos bising/sakit etc.
2.i confess i am guilty of putting my son in a walker. it is a lifesaver! he is soo happy in it. of course our house takde stairs and he's always supervised..so i taktau nak comment on this...hehe
3.part byk kucing i mmg tak setuju. rase mcm bahaya jer utk baby..
tp i think for u the main problem is she is your MIL and you can't tell her i want certain things my way.susah kan..you don't want to be disrespectful but u also want your child raised your way..i hope you find a solution...

umi nadhrah,
refer above for nursery location =) and fenugreek..yess it does help..increase by about 5-7oz per day...alhamdulillah...

ain,
refer above =)

kak sue,
syukur alhamdulillah anak2 akak dpt penjaga yg baik2...bukan mudah nak cari...

anasfadilah,
refer above for nursery location...tapi jauhla dr penang =)
hope you find a good nursery too...

mommysarah,
mesyuarat tingkap?wah2...hehe

along,
i don't knowla ape ye adam bgtau hafiy haritu...tapi semua yg u ckp ie berdiri,memanjat,terjun dsbg mmg adam suka buat...heheh..habis diajarnye hafiy pulakkk...alaa teringat diorg main sama haritu..comel jer..

elly,
refer above for location...eh...elly nak balik msia ke?

MommyAdam said...

lana,
i pun baca about dangers with walkers. mainly is unsupervised - boleh jatuh tangga, boleh terpegang air panas, kene furniture etc..that's why must be supervised. best sgt tgk diorg explore the house...mengekor je i pegi mana2...hehe..

mrs noba,
tulah..takut...cian adam...
about nursery tutup pintu tu..kalau tutup grill tapi buka pintu ok jugak..ini jenguk2 kepala jer tanak buka pintu sambil kat dlm dgr bunyi budak meraung..pastu bbsitternye dlm keadaan comot2...tu yg seriau je tgk..

mama farha,
i think marina ade mention about tmpt you anta anak you (masa i tgh cari nursery untuk adam ade call dia tanya) tapi cam jauh sket dr my office tu yg tak jadi pi tgk...but sounds good there too...

Ain said...

Where can I buy this Fenugreek thingy?? Tolong tolong!

nadiah said...

wahh..byknye dpt hasil fenugreek..i am consuming GNC's fenugreek as well - but not seeing that much of an increase. i take one tablet a day, but reading from work&pump webbie, die suruh makan 3 biji 3 kali sehari..! just seems excessive to me..how many do you take daily?

p/s: bumped into your blog by googling 'medela swing'..heheh..:)

wanza said...

i ader nak share pasal babysitter ni..before this baby sitter fawwaz ok, tapi anak dier tue yang lasak nak mampus. Pastue main kasar plak ngan fawwaz. Dahlah masa tue fawwaz baru 2 bulan. Masa bulan pose kena mik sebelum kul 6 alasannya nak masak buka..kita keje engineer, selalu kena balik lambat..aduhlah tertekan. anak dier plak cam kena sawan anjinglah ape ker ntahlah tapi lasak sangat....yang paling tak tahn babysitter lama ni berkira pasal duit. Last masa umur fawwaz 5 bulan tukar babysitter. alhamdulillah so far babaysitter fawwaz sangat ok..dan fawwaz pun membesar bagai johan badannyer. Bbaysitter dier pun cakapnyer lembut jer. Anak2 dier pun suka main ngan fawwaz tapi tak kasar...

tapi kalau rasonable price, leh tanya tak kat ner babysitter tue..hehe

intanjameel said...

wah, bertuahnya mommy adam dapat nursery bagus

chun said...

dot..lucky u. kalo aku nanti kat mane la nak cari nursery yg bagus. i would pay anything to get a good babysitter! anyway, mmg comel sgt adam sekarang.. ;)

MommyAdam said...

ain,
you can get it from GNC...lain tempat i'm not sure la...GNC ade kat the curve and mines..itu yg i tau la..

nadiah,
i consume 3capsules a day. i ikut work and pump and also other breastfeeding books...sukahati je..hehe..

intan,
alhamdulillah...

chun,
alhamdulillah lega...penting sgt dpt bbsitter bagus ni...ko pun mesti boleh jumpa nanti ;)

zuai said...

sedapnyer dgr nursery gitu..
:)
alhamdulillah..
My baby dulu pun mmg pakai buai, but bila da anto nursery, depa bagi tido atas tilam atas lantai jer.. so, Alia skrg kat umah pun da x pakai buai.. bagus nursery gitu!
:) all the best!

MommyAdam said...

wanza,
nursery tu kat bangi...minat?hehe..seriau baca pasal bbsitter lama tu..

zuai,
bagusla kan nursery camtu..

shea said...

wher can I get the transfer on print paper?n d ink boleh ink pape je ke ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Message Non-Alert Script: