adamiamelia

Saturday, March 13, 2010

Tips menghadapi anak yang suka berjaga malam

1. Tarik napas panjang dan celikkan juga mata anda yang berat
2. Ambil kain ikat anak anda (wrap ye..bukan ikat kaki tangan dia...karang org ingat saya dera anak pulak..)
3. Goyang2 joget2 dan jogging2 pusing dlm ruang tamu rumah anda. Bagus untuk hilangkan mengantuk, mengurangkan berat badan dan menidurkan anak yg dalam kain tadi..
4. Cium bau bayi anda - fountain of youth org putih cakap...harap2 anda dapatlah jadi awet muda nanti, taklah naik mata lebam je sbb asik jogging malam2...


waa....bilalah Mia nak tido malam ni!!!huhu...

11 comments:

fathinz md nor said...

alaaa siannye.. kite pun dah start dah.. sleepless nite.. kna breastfeed dua org plak tuh. sorg bgn nangis, sorg lagi pun bgn nak gak... kena sabar and tabah kan.. lucky Jannah bgn malam tak as kerap as Rayyan..

MommyAdam said...

kak fathin,
powerlah kak fathin tandem nursing..tabiklah..

kemaryahya said...

tabik..tabik..
kene sabar byk2 kan aida..
frankly speaking awal2 aku jadi mom ni mmg tak biasa..jadi mmg ada rs mcm.. hish! tp, fikir balik..
tak baik aku hish sb ni semuanya pengorbanan yg perlu dilakukan..
apalah sgt dgn bgun malam dgn anugerah Allah yg tak ternilai kan..
najmi tgh tdo ni..hehehe..petang tadi penat main jumperoo..hohohoho..

neeza said...

hehehe.. aida i think u should less carry her during the day (no..no.. i am not against babywearing: me, myself wear my baby) sbb kalo bnyk wear dia waktu siang dia akan selesa tido n up bgn malam la plak..

mungkin siang-siang kena bg dia aktif skit..

just my 2cent sbb zahra dulu tak jaga malam sgt xcept nk susu jela..

fathinz md nor said...

wah jumperoo bestnyee..
huhu kite tgh sangat sabar nih.. kdg2 bile mama dia yg lapar.. rasa cam geram.. tp ckp ngan rayyan, kasi adik yer.. mama tired. dia bgn, tp kalo dia tgh ngantok, ngamok gak skit2.. tkpe lah, demi anugerah Allah nih, kena lah berkorban skit..

lailasani said...

sy sungguh happy bila tengok title tadik.. hehehe.. rupanya utk bb kecit.
sekarg ni yg i hadapi ialah anak dara 21 bulan menangis tgh malam... melalak yg taktau nape... nk susukan, my nip*le dh sengal/sakit gile sbb susu dh tader. (i tgh peknen 17 wks)..
aduyai.... tp maybe bbwearing buleh mengcomfortkan dia jugak kot.. i nk try...

MommyAdam said...

kemar,
betul tu..besar anugerah tuhan kasi kite..ramai lagi org yg would give anything to have children..cop,jumparoo tu ape?

neeza,
tq for the advice but i don't associate her not sleeping at night with babywearing. Most newborns will go through this phase of not sleeping through the night because they cannot differentiate between night and day yet. Adam went through the same phase and i didn't wear him at all back then (didn't learn bbwearing yet). over time they'll adjust.they're smart ;)

kak fathin,
kene byk sabar ye kak?i can't imagine mcmana kalau i tandem nurse..kadang adam ade jugak mintak susu mommy..haha...

lailasani,
alamak siannye...i pun taktau camne nak tolong..trylah babywearing..kot2 boleh pulak..

aidie said...

huhuuh..sabar yek..d day will come eventually..

altuty said...

alaa siannya. my adam tak tdo malam masa i dah start keje dulu. huaa seksanya nak pegi keje, last2 kena amik MC sbb tak termampu nak berjalan.

nanti ok la tu. dia saje je test mommy sayang dia tak. hehehe bila dah confirm sayang, dia tdo la betul2. kan mia kan? clever girl.

AYUKIRANA said...

Adriana have also experiencing that 'tak tido mlm' phase..what we did was, aku bergilir2 dgn Ajad..once aku dh ngantuk sgt bejaga dgn si cilik tu, aku akan gerak & pass kat ajad..but kena makesure stock BM ckpla utk ajad bottlefeeding dia time aku tido...

MommyAdam said...

aidie,
yes...light at the end of the tunnel ;)

tuty,
fuh kalau keje lagi susah..at least i tak keje..betul2, nak kasi proof la ni mommy sayang dia..hehe

ayu,
ade gak gilir2 ngan taufik kalau aku dah tak larat tapi tak pernah pam susu kasi taufik feed dia mlm2..even time adam pun tak pernah..menarik idea tu :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Message Non-Alert Script: