adamiamelia

Saturday, June 6, 2009

Adam @ 20 months


Wah..Adam dah besar…dah 20 months..

New things he learned;
Head = pegang head
Foot = angkat kaki
Cheeks = pegang both cheeks, but he also thinks cheeks sama dgn cheese
Alamak! = slap head (pak Uda dia ajar)
Mata katak = bat eyes (opah dia ajar)
Bubbles = buat bubbles dgn air liur...eeii....(pak ngah dia ajar)
Itsy bitsy spider = buat jari mcm spider tu
Zoom,zoom = clap hands together (ikut lagu dia)
Bunyi goat = ‘ahahahaha!’ dia tiru dari radio
Bunyi cow = “mmmmm” dia tiru dari one of his toys
Ayam = “kkhhhhgghhh!” Dia cuba tiru bunyi kurrkurrr

Adam dah boleh tido without nursing anymore..but he still needs to sleep in Mommy’s arms..

He can identify people with their names. Kalau tanya mana atuk, mana opah, mana maksu semua dia tunjuk the right ones..Sometimes panggil them – “De” = pak uda, “nga” = pak ngah..

Haritu his Daddy nampak Adam kiss a baby dolly kat school pastu take her around with him (by the hair, but we can work on that part..hehe). Hopefully he’s ready for a new baby…

He likes to sing. Heheh…lawakla dgr dia sing…dia belasah je…”laaaalaaaaahiiiii…huuuu…oooooo…aaaaaa…” pastu buat rentak sendiri. Kalau soh dia “Adam nyanyi, pls..” nanti dia mula la nyanyi..

Adam mmg kaki jalan. Asal kluar je happy...hilang sakit, hilang bad mood semua...especially kalau jalan outdoors. Kalau pegi shopping dia tak suka...Favourite place is either school or the park. Sebut park je terus cari his shoes..panjat buggy..

I brought his buggy from Msia. Dulu tinggal sbb dia tak suka naik tu..but this time he loves it. Sbb dia salu tgk Elizabeth and her brother naik buggy. Sometimes when we go to the park together Elizabeth kasi Adam pinjam buggy dia…So Adam dah suka pulak naik buggy..senang pulak tido dlm tu…What a miracle that buggy has been..especially in my condition now, takut sikit nak wear Adam as usual..

Senang nak ajak Adam mandi, bersiap nak jalan, ajak tido, soh kemas, ask him to behave etc...sbb dia dah paham ape kite ckp...

Kalau Daddy marah dia, dia ikut ckp Daddy. Tapi kalau Mommy marah dia, either dia buat donno jer or dia terus sedih...nangis...Daddy ckp “besfren Adam marah Adam yer...”. nampaknye payahler mommy nak marah dia...
Adam terlalu active lah..fuh..penatnye kejor si Yeop sorang ni..ade je projek dlm kepala dia..I'm always eiter preventing a disaster or cleaning up after one..Adam,Adam...

Adam dah pandai solat. Kalau ajak solat dia try la rukuk, sujud..pastu mulut bunyi “sshhh..sshhh” konon baca lah tu...tapi dia tak suka tgk Mommy solat. Dia try nak bukak kan telekung..

When Atuk passed away, Adam really got us through it...he gave me lots of kisses..and all his funny antics kept us sane...Thank you Adam...
Happy 20 month birthday Adam. Mommy loves you so much..

8 comments:

Diana Anuar said...

What a beautiful journey....Happy 20th months Adam...you are one lucky fella in this world...congratulations aida,,adam nak adik lelaki ke perempuan?

-Diana Anuar-

yan said...

happy 20th month adam...dah nak jadi abg yer....be good boy ya..nanti boleh jaga mom..

Ernie Khairina said...

adam dah pandai solat!

Anonymous said...

comel

ruby said...

Happy besday to Adam..so cute and handsome mcm iki..eheh!! kidding..akak, congrate for a gud news tuh...hope ruby still has chances mcm adam dulu..visit n dukung ur new baby..insyaAllah..:)

awin said...

congrats Aida!take good care of yourself, especially when handling with Adam, hehe

rOse said...

perfect adam
luvly
comel
comel
comel
dan comel...

MommyAdam said...

diana,
ntahla..tapi adam suka babies..hehe

yan,
thank u..

ernie,
kot adam nak jadi ustaz kot..hehe

ruby,
hi! insyaAllah faeiz kawen nnt akak balik bwk baby la..hehe. dgr2 ruby n iki pun nak tunang ye?jadi ke?goodluck!!

awin,
a'ah...tgh figure out the best way nak angkat2 adam without stressing my body out too much..

rose,
thank you!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Message Non-Alert Script: