adamiamelia

Monday, June 23, 2008

AWARD

i spent last Saturday being sick with food poisoning...everything that came in, came out again (ok sorry too much info there). by saturday night i started to develop a fever so hubby decided to take me to the panel clinic..tak pernah pegi clinic ni mlm2, so tak pernah jumpa this particular doctor...i was feeling weak and exhausted..but the following conversation really made my day..

Doc : baby ni mkn ape, dia breastfeeding ke?
me: ye doctor, tapi baby nampak ok, takde masalah
Doc: ok, breastmilk is filtered..so no problem..

blablabla...*injection* blablabla..

Doc: So you tak kerja la ye?
me: err..saya kerja doctor (dlm hati pikir eh takkan doc dah nak kasi MC kot?ni kan saturday?)
Doc: eh kalau u kerja mcmana you breastfeed baby..?
me: saya pump, doc
Doc: wah..so mmg tak campur formula?baby berapa bulan?
husband: mmg fully breastfeed..takde campur formula..baby 8 bulan..
Doc: Wah bagus ni....hmmm..nantikan..bila tiba hari ibu...awak boleh dpt Award tau..
kitorg: hahahahaha...
Doc: eh betul ni...kalau kat goverment clinic, setengah tempat tu...masa hari ibu dia ade buat Anugerah...untuk ibu2 yg boleh breastfeed paling lama..dan breastfeed paling ramai anak..bukan senang nak breastfeed ni kalau bekerja...isteri saya pun, hanya anak ketiga je dpt breastfeed, itupun sekejap then kene campur formula...tak dpt penuh sbb susah bila dia kerja...

hehehe...

bila kluar bilik doc, saya ckp kat hubby : i like this doc la..sbb he wants to give me an Award...hehehe...

to ALL breastfeeding moms...let this be a reminder...YOU deserve an AWARD for breastfeeding!! soo let's KEEP breastfeeding our little miracles...

p/s: we met the winner of the blog give-away - ummi tasneem and family!!! more update on this when the photos are ready =)

9 comments:

mrs noba said...

isk..kalo i pun, lembik2 kena food poisoining - dpt jumpa doc yg cakap camni...
SENGEH MEMANJANG LA I!

along said...

haha tingat plak jmpe dr last 2 month sbb lightheaded. dia ckp "u xckp rest ni, u BF ka?" i ckp "a-ah. fully & tak campor" then dia kata "baguslar u, keje pn BF. bagus2, nt BF lar sampai 2 thn" i jwb "itular niat sy dr" sekali... "u nak tak sample susu fomula? i bole bg ada byk" huhuh. dah aku kater tak campor pon nak offer2 FM lg.

mamasyazmar said...

woohoo, congrats sbb masih breastfeed adam! saya pun breastfeed baby#1 sampai 2.5yrs, baby#2 pun masih breastfeed, he's now 7mths old. mmg nak kena put effort into it kalau nak breastfeeeding to succeed kan?

btw, sorry lupa nak bagitau, dulu i do blogged tp now i'm taking time off kejap from blogging.

aida, rasanya saya nak kena berguru dgn awaklah pasal soft soled shoes tu, tak siap2 lagi yg saya punya...

awin said...

Couldnt agree less with what the doc said, I myself just cant exclusively BF fatiha, I've tried everything but production is always less than her demand, so I need to give her FM as supplement, especially in the afternoon, fatiha of course xnk but minum je sbb dh haus sgt, only God knows how dissapointed I am but it is naturally sikit..

nway, may I know the nursery that u hanta Adam, need to find one urgently for Fatiha (I work in TNBR a.k.a UNITEN dear)

intanjameel said...

my male doc pun selalu terkesima bila I cakap my baby fully BF. Dia macam hairan how it can be possible. hehe, dia tatau aku tak kerja, kalau tak tak taula takat mana aku rajin pam.

Memang u deserve an AWARD!

MommyAdam said...

mrs noba,
best je kan...hehe

along,
doc tu sungguh pelik.nak support bf tapi kasik formula pulak

mama syazmar,
forget award, Jannah dijanjikan untuk ibu2 yg berjaya breastfeed selama 30 bulan (2.5years)!!!congratulation!!!!!!! i hope i pun boleh sampai ke tahap you..pasal soft shoes..u buat ye?yay! nanti confirm i boleh tolong mana mampu ek..

awin,
mcmana u tau ur production is less than her demand? for me i tak attempt to ukur langsung.bila dia lapar, hulur breast. itu je masa awal2 dulu. lama2 susu mesti adjust to fit her demand..


intan,
thank you =) an award for you too...

Adam Hakeem said...

Award utk bapak2 yg breastfeed anak die membantu para2 isteri takde ke..hehehe..kalau tak sure bukan aku la yg dapat sebab aku takleh..anyway mmg bagus fully breast feed ni..baby sihat and we can see the difference

ummi sa'eed said...

ala shian kena food poisoning. hopefully you've fully recovered. when i had a bout of food poisoning, dr tak tanye pun I BF ke tak. dia terus kasi sustagen formula. siap kata, kalau baby suka, dtg la lagi amik...free je.

nasib baik my regular pead and gynae is pro BFing.

MommyAdam said...

jijoy,
bapak2 yg rajin tolong isteri2 diorg jaga anak pun deserve award jugak ok..sbb tak ramai yg rajin nak menolong and supportive tu..how's ur Adam?

ummi saeed,
yg tak bestnye food pisoning susu merundum because dehydrated kot..dahsyat doktor u..nasib baik i jumpa doktor yg best ni..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Message Non-Alert Script: