adamiamelia

Friday, September 25, 2009

Eid Celebrations, London style

First Eid in London...

Also the first time Adam went to Eid prayers. We all went to Central Mosque, they have 5 imams at different timings, we went for the one at 9am. Daddy said Adam was really well-behaved during prayers. Then he had a short nap during the khutbah. Khutbah was in both Arabic and English. It was also my first time praying Eid in mosque...normally in Malaysia I stayed at home.. and in Sheffield I prayed with the girls only at one of the houses, not at the mosque..

After prayers we went to Regents Park near the mosque for photos..here we are..Eid in Autumn..

(jgn terkejut pakai baju raya tahun lepas...hehe..takpelah org London tak penah tgk kan..baju Adam dah singkat, so proving that he did grow afterall..hehe..songkok dia pulak dah tak muat terus...)

Adam dah sebulan tak pegi park during Ramadhan..so dia gian sgt nak main ngan birds and ducks..susah nak amik gamba dia...pak ngah dia yg layan dia main birds..

In the morning we had breakfast of rendang ayam with nasi impit and serunding..simple je masak sbb we were already invited to few houses..then later we went to visit friends' houses...

here we were at the High Commissioner's house..ade big open house..lawa giler rumah dia..
berjalan raya that day sampailah malam...
balik rumah...pulun masak pulak...
esok bgn pagi2..masak lagi...
buat open house at our house...nyum2..i cooked rendang daging, lodeh, ayam masak sambal, nasi impit, kuah kacang...typical food we would've had in Malaysia kat kampung..my husband masak karipap..sedap giler..semua lauk i tak pernah masak sorg2..thanks to my mom for the recipes and also my brother Hilmi, sbb dia dah biasa masak lauk raya kat German..

Lps guests semua dah dtg and mkn2...kitorg kuar beraya lagi...sampailah mlm lagi..

Adamlah paling happy sekali..

All in all, not bad juga raya kat perantauan ni...mkn sampai penuh jugak sama mcm kat Msia..hehe...

6 comments:

hikmah* said...

aida, eid mubarak!

... bagusnya tahu msk rendang. aku xpenah masak rendang, mak mertua n kakak2 ipar yg masak time raya aritu (take things 4 granted..yes i know..hu3, xpe 1 hari nant akan bljr msk rendang, insyaAllah)

Diana Anuar said...

Aida and family
Eid mubarak...may you have a blessed and a joyful eid in London...wow u all beraya kalah i kat M'sia ni...1st raya paling jauh we all pegi pun ke Shah Alam (from ampang lak tu), satu rumah je..hehhe...masakan raya pun rasanya u all punya lauk banyk kot...here we only have n.impit, kuah kacang n rendang (alhamdulillah...org kat Gaza tak kenal pun benda2 ni kan..huhu...sambutan diorg pun ala kadar je).
Anyways,where ever you are, eid is about gratitude. Eid Mubarak!!
p/s; we all pun recycle baju raya thn lps...hikhik...tudung je tukar yg lain..hikhik...sama la kita..org tak cam kot..

Ernie Khairina said...

adam comel!sekali lagi jumpa lepas ni mesti dah sgt besar =) aida,bestkan masak (tiba2)

Nurhafizah Fauzi said...

selamat hari raya! aida, ko macam look fairer and fairer everyday...dah la mmg dah fair. tahniah (tak kluar tajuk kan komen aku.hehe)

MommyAdam said...

hikmah,
aku pun sbb dah terpaksa ni baru blaja masak rendang...padahal hilmi dah lama pandai masak redang..tak susah pun rupenye..

diana,
yay ade geng pakai baju raya tahun lps..hehe

ernie,
tak best ah masak ernie..kene berdiri lama..tak tahan sakit pinggang sakit kaki..

fizah,
wah yeke..lighting kot?sama je aku rase..

Pial Khadilla Abdullah said...

a'KUM Aida, Selamat hari raya Aidilfitri to u n family. I really like reading yr blog!

Also i wanted to ask the place that ure renting now looks so cool, do u mind me asking hw much is the rent and where it's at? If u rather message me personally can email me laa at pialkhadilla@gmail.com

best btol raya kat london. we spent ours at Msian high com for eid prayers but ter miss n they didnt do a second one pun skali je. sigh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Message Non-Alert Script: