adamiamelia

Friday, July 25, 2008

Adam @ hospital

Before admitted to the hosp, Adam actually dah demam seminggu lebih. Demam dia go up and down. Mkn ubat turun sikit, then naik balik. We already took him to clinic, then after few days to An-Nur Paeds. Paed ckp bacterial infection so he was given antibiotic. Lps tu dia baik skejap, then last Friday, naik balik demam .

Again we brought him to An-Nur. Paed ckp paru-paru mcm ade infection, dan jugak dia dah demam lama sgt…she said kene admit lah mcm ni…We chose to bring him to Ampang Puteri Hospital…

Sampai A&E kat APSH, nurses cuba masukkan drip kat Adam, sbb his temperature was very high. Tapi as usual susah sgt nak cari his vein. 2 kali cucuk tak jumpa. Adam meraung2. Last2 naik bilik. Ade satu insiden membengangkan kat Admission, which I malas nak citer. However if any of you come across a finance staff named HAZWANI at APSH, pls try to vomit on her clothes..hehe…I’m horrible that way..

Ok continue. Because of the high temperature Adam miserable je..sian tgk dia…his fever went as high as 40.3. I got so scared…esp bila nurse ckp kene cpt2 masuk ubat bontot ni, kalau tak nanti dia kene seizure. Bila time malam je demam dia makin teruk…

Pastu adam kene diarrhea jugak…sampai lembik2 badan dia…last2 Paed ckp, kene jugak pasang drip. She said “ I suggest you let the nurses take him, but you don’t come along. Because it’s a pressure on them and pressure on you to watch him. Don’t worry I’ll be there to help them”. So I had to let them take himlah….Adam meraung2…lama jugak, about 30mins. Possibly the longest half an hour of my life…hubby pujuk2 saya mcmla saya yg sakit….lps dia balik dgn drip tu I hugged him mcm citer Hindustan…sian adam..3 kali cucuk termasuk kaki. Last2 Doc jugak yg cucuk berjaya...


Susah nak bergerak pakai drip ni…Adam restless sgt…dia jenis tak boleh duduk diam pulak tu…The next day Adam tarik2 drip dia sampai tercabut berdarah2 all over the sheets/floors….ya Allah..bila nurse bukak tgn dia dah kembang mcm belon.Rasenye kalau picit boleh meletop..

Pastu badan dia naik ruam pulak…penuh satu badan! Cuba tgk gambar ni….





I got sooo worried. Takut denggi ke ape. Tapi Doc ckp bagus rash ni naik, maknanye it’s viral rash, and marking the end of his fever. Oklah…tak gatal….tapi kalau tgk Adam mmg mcm alien..Cian dia…maknanye Adam ade both bacterial and viral infections…

Betul pun doc ckp, lps ruam tu dah naik penuh, fever pun kurang…Last2 Adam boleh balik rumah…hurray….Alhamdulillah…

Dlm pada sakit tu ade gak saat2 gembira kat ward…tgk ni Adam ngorat awek kat indoor playground..hehe…



Adam…Mommy’s so happy you’re healthy now and back to your active personality…Love you so much!!!

Lesson learnt: Lain kali kalau Adam asik nak melekap ngan Mommy sorg je tanak org lain even Daddy…better watch out…mesti dia tak sihat…

18 comments:

suhaizieysuhaila said...

alhamduliilah...sihat gak adam..
tapi mesti risau/takut gile kan tgk ruam tu..

mrs noba said...

my girl pun hari tu demam temperature tinggi...
rupa-rupanya nak kena demam campak...
alhamdulillah adam is ok now... :)

along said...

alhamdulillah adam dah sihat. saspen je dgr 40.3 degree tu!

alhamdulillah mummy daddy cepat2 bawak adam pegi hospital.

hehehe. mcm byk dh komen kat sms hahaha.

neway kesiannye tgk adam bintik2.. hafiy pun pernah naik bintik ms dia demam lama dulu. tp as long as derang tak gatal2, shudnt be worry kan.

adam nanti xmo kutip makan benda bukan2 lg tau.

Zuhaini said...

alhamdulilah adam da sehat.. lega nya dengar..

40 degree. tinggi tu..

teruknye nurse tak jumpa vein, cucuk gak! sian adam.. :( geram pasal ni spital swasta, ada ke servis gitu..?

sian, adam kena rash.. nasib baik da ilang pun.. (eh da ilang ke belum ek..? pepandai je saya.. hihi)

Zuhaini said...
This comment has been removed by the author.
tuty said...

alamak ni yg risau ni.. (my) adam dah dekat seminggu demam ni.. hari tu paed ckp kalau persistant for few days lagi kena jugak admitted.

since he doesn't telan any mdicine, kena jugak bg ubat bntot. mlm tadi pun naik lagi tempreture.. tp tak la sampai 40.. leih dari 38, i dah tarik thermometer sb tau itu dah demam.

tp yg peliknya, siang tak demam pun.. paed check paru2 ok.. cuma skrg doctor prescribed dia 'singulair', ubat for paru2.. which susah nak bg dia mkn.. kena cairkan dlm air. and adam doesn't minum air masak so much. doc suh bg dlm susu.. breastfeed la pulak. kat rumah mmh melekap kat mama je, mcm mana nak try bg botol pulak.

eh membebel pulak kat sini.. thanks for sharing anyway.. good to see adam mikhael active again.. siap mengorat tu~.. kelakar!

i'm ソソ said...

alhamdulillah dah sihat...

nannoor said...

1st, yeay sebab adam dah OK. alhamdulillah.
hari2 i tgk baby sakit plus tangan berbalut kena drip mmg rasa kesian sangat.. bila nak cucuk tu mmg rasa x sampai hati tapi nak buat camana..IV drip is the quickest & effective method.
i ni kalu cucuk org amik darah rasa OK, tapi x tau lah ape nak rasa kalau tgk tasneem kena cucuk/drip.
harap2nya tidak laaa..
btw, when u r OK, nnt kita set tarikh nak amik gmbar2 tu k.
take care aida & adam!

tuty said...

hehe mcm nak ikut je aida dgn nannor amik gambar :P haha tak malu~

mama ryan said...

ape penyebab adam deman tu yek??

bjangkit dgn org ke?

tp alhamdulilah dia dah sihat..

yey!!!

ummi sa'eed said...

ala shian adam. alhamdulillah he's all better now :)

hopefully it'll build up his immunity growing up.

elly wong said...

alhamdulillah adam dah sihat... ciannyer tapi... :(

MommyAdam said...

suhaily,
alhamdulillah..mmg risau sgt tgk rash tu..penuh satu badan..

mrs noba,
camne ye jaga budak yg kene campak..

along,
saspen kan? nasib baik i have you to sms..at least lega sikit =) thank you!!

zuhaini,
actually no the nurses' fault. mmg before this pun adam susah nak cari vein dia, either untuk masuk drip or draw blood. i think he inherited this from me, i kalau donate blood/blood test mesti 2-3 kali cucuk baru boleh...

tuty,
yeke tuty sian your adam...i tak sampai hati betul tgk anak sakit ni...hmm...i hope he'll get better soon...

i'm,
thank you..

nannoor,
this week hectic sikit sbb both my husband and i ade courses to attend. nanti i'll sms you k...

tuty,
kitorg bukan nak bergambar lagi..cuma nak give nannoor her photos jer...hehe

mama ryan,
mungkin juga berjangkit dgn org..

ummi saeed,
insyaAllah..

elly,
alhamdulillah...

ismahani@ibu said...

hi mommy adam..
actually i mmg slalu baca your blog.quite interesting. my daughter pun demam hari yg sama adam admit APSH..tp she warded kat selayang hospital. b4 this ada jugak pegi APSH..tp sebab ada kes, i tak nk lg refer kat sana..kesian anak kita...huhu
so nor, anak i pun dh hampir sihat..alhamdulillah..

mmg susah hati kalo anak kita ni sakit...even batuk skit pun i dh risau sebab blh infected to her paru2..huhu.. apa nama doc yg consult your son? i prefer dr. Haliza..she is really very good doctor..but i dont like AP nurses..huhu

suealeen said...

aida,
adam kena neb lagi tak? jika ye, mungkin awak kena prepare ventolin di rumah. asal demam je terus bagi walau pun dada belum wheezing.

akak pernah jadi sekali je macam ni dengan adam (adam jugak!). pastu kena make sure ada ventolin + cepat² carikan antibiotik. budak² macam ni kena bagi antibiotik dengan segera. tu je la petua akak ni...

but alhamdulillah he's ok now...

suealeen said...

tu kira oklah tu cari vein tak banyak kali.. kalo syafiah dulu masa malam nak operate cari sampai 6 kali pastu dia orang gave up. akak stood there to watch and comfort her. dengan cara tu je akak berani berdepan dengan situasi tu. at last pakar bius yang cari IV.. senang sket sebab dia dah dibius. soknye lepas operate, doktor cari IV tempat lain plak sebab kat situ dia macam tak selesa....

chun said...

aida! dadam masuk hospital? bole tak aku yg termiss everything nih..(just got back from outstation) tp alhamdulillah dah sihat skang.. ciannye dadam naik rashes. tp tetap comel jugak! ;)

Rayhana said...

salaam aida :)

hmm.. looks like adam had roseola. it's a viral fever, biasanya very high fever for a few days, then when the fever breaks, rashes will appear. just like what adam had.

hmmm, a bit uneasy that the paed gave antibiotics so fast.

anyway, good that adam is well and healthy now! alhamdulillaah!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Message Non-Alert Script: